Ezeket kell tudnod, ha az NFL előszezonra fogadnál

Szóval annyira vártad már az amerikai futball idényt, hogy az előszezonban is fogadásokat kötnél? Ezeket kell tudnod!


KÓSA JÁNOS


NFL – Észak-amerikai futballbajnokság

A hosszú böjt után kezdetét veszi az előszezon, de ezeket kell tudnod a fogadások megkötése előtt!

A bejegyzés kiemelt támogatója a vasarlocsapat.hu

Szóval annyira vártad már az amerikai futball idényt, hogy az előszezonban is fogadásokat kötnél?

Őszintén szólva a megrögzött sportfogadókat legalább olyan nehéz lebeszélni arról, hogy az NFL kiszámíthatatlan előszezonjára pénzt áldozzanak, mint egy középiskolást meggyőzni arról, hogy igenis jó dolog, ha vár a szexuális együttléttel a házasságig. Hogy értsd, lefordítom az utóbbit: egyik sem fog sikerülni, sem neked, sem nekem, sem másnak. Így hát nincs mit tennünk, jobb híján igyekeznünk kell felvilágosítást adni a biztonságos szex, azaz esetünkben a biztonságos fogadási szokások kialakításáról.

Az igazság az, hogy bizony nem kevés érték rejtőzik a bizonytalan szorzók köntöse mögött, arra viszont, sajnos vagy nem sajnos, időt és energiát kell szánnunk, hogy megtaláljuk a pénzügyi szempontból is legjobb fogadási opciókat.

Ne aggódj, mi most segítünk neked abban, hogy ne vesszen el pénzed, házad, marhád, s főleg, hogy ne csak az igazság legyen a tiéd a végén, hanem némi pénz is üsse a markod, amíg az NFL-ben kőkeményen izzadnak a játékosok a végleges keretbe kerülésért.

Olvass el mindent, de tényleg mindent

A legnagyszerűbb dolog az észak-amerikai profi futball liga előszezonjában, hogy nem csak a sportfogadók szaladnak vakon fejjel a falnak, hanem éppen ilyen semmit tudóan csapnak a lecsóba a fogadóirodák is. Az edzők rendszerint a meccs előtti napig féltve őrizgetik playbookjaikat, de ekkorra a szorzók már egy ideje elérhetők. Ha esetleg elcsípsz egy online sajtótájékoztatót, netán néhány hiteles infót azokról a játékosokról, akik biztosan játszani fognak, és azokról is akik biztosan nem, gyorsan cselekedhetsz mielőtt drasztikusan módosítanának a szorzókon.

Az előszezon fogadási szempontból tulajdonképpen nem más, mint egy folyamatos kutatómunka. Minél több információt tudsz összegyűjteni arról, hogy a kezdőcsapat tagjai hány snapet tölthetnek nagyjából a pályán, vagy arról, hogy mi az előszezon gyújtópontja, gondolj itt arra, hogy a támadó vagy védekező foci dominál, milyen szabályváltozások történtek, amelyekhez alkalmazkodnia kell a játékosoknak, annál megfelelőbb és kedvezőbb fogadásokat tudsz kötni. Persze, ezúttal is igaz a régi mondás: tartsd a szemed a sérülteken, na meg azon is, hogy a veteránok milyen állapotban vannak az adott héten. Néhány sztárjátékos csak limitált munkát végez egész augusztusban, azért, hogy egy-két esetleges sérülést megelőzzön az igazi tétmeccsek előtt. Márpedig, ha ők nem játszanak, a mérkőzés is teljesen más lesz.

Egy szónak is száz a vége, figyelj minden részletre: ha egy csapat egy jól elkapott momentumra szeretne építeni, vezetés tudatában vélhetően sokat fogják futtatni a labdát. Ilyenkor ne számíts pontzuhatagra. Ha éppen egy csapatnak a secondary-ét kell megerősítenie és több újoncot, vagy tapasztalatlan játékost tesztel, érdemes rápillantanod az adott heti ellenfél passzjátékának hatékonyságára. Minden infó számít, minden infóval közelebb kerülsz egy-egy sikeres fogadáshoz.

Mutasd meg az irányítóid, megmondom ki vagy

Akárcsak a baseballban a dobó játékos, úgy az amerikai futballban az irányító személye elképesztően nagy hatással bír a szorzókra, s különösen így van ez az előszezonban. Nem kérdés, a quarterbacké a legfontosabb pozíció, aki egy kézzel vághatja sutba a fogadásod, ha rossz napot fog ki.
Fogadási szempontból ezért érdemes megkeresned azokat a csapatokat, amelyeknek mély a kerete ebben a pozícióban és a kezdő QB mögött is tehetséges, vagy legalábbis tehetségesnek tűnő cserék dobálgatnak, mert az első számú vezérek nagyon kevés játéklehetőséget fognak kapni, különösen az előszezon első két hetében.

Keress olyan csapatokat, ahol rutinos csereirányító fogja eltölteni az idő java részét a pályán a center mögött. Számos olyan franchise van az NFL-ben, amelynek keretében vannak olyan veterán irányítók, akik régebben kezdőként is vezettek harcba csapatot, olyan fickók, akik nem ijednek meg a liga nagy-színpadától, mint az újoncok. Egy ilyen veterán játékos a garancia arra, hogy a csapat még egy esetleges “B” vagy “C” kerettel is előre tudjon haladni az ellenfél hasonló összeállítású védelme ellen.

Új edzők, új sémák

Az előszezon tökéletes alkalom arra, hogy egyes csapatok átalakítsák a playbookot, annak megfelelően, hogy érkezett-e új edző, koordinátor a csapathoz, vagy csak simán változtatni akarnak ezen-azon.

Az új vezetőedzőkön rendszerint kicsit nagyobb a nyomás, hogy már az előszezonban is győzelmeket szerezzenek, éppen azért, hogy lenyűgözzék a vezetőséget és bizalmat ébresszenek a szurkolókban, ez pedig a szorzókon is meglátszik. Másrészről, az új koordinátorok különböző játékokkal és játéksémákkal operálnak, amelyeket általában az előszezon mérkőzésein gyakorolnak be és fejlesztenek tökélyre a csapatok.

Olvass utána, hogy mely alakulatok vágnak neki új rendszerben az idénynek, melyeknek a támadóegységében történt jelentős változás, vagy melyik védelem váltott 4-3-as védekezésről 3-4-es sémára. Minden rosszindulat nélkül mondhatom, hogy ezek ellen a csapatok ellen érdemes fogadni az előszezonban, hiszen ilyenkor jó néhány napig eltarthat, mire alkalmazkodik a játékoskeret az új rendszerhez.

Az előszezon szabályai

Ahogy elkezdődik az alapszakasz, mágikus babként bukkan elő a földből a hírhedt hárompontos szórás. És miközben a mezőnygólnyi távolság kulcsot ad az amerikai futballra fogadók kezébe, az előszezonban ez a mezsgye jelentőségét veszíti.

Hogy miért? A csapatok sokkal több negyedik kísérletet vállalnak be, sokkal több két pontos kísérlettel próbálkoznak touchdown után és így tovább és így tovább. Az előszezonban tulajdonképpen nem számít hogy szoros meccsen maradsz alul, vagy bucira vernek, sőt még csak az sem számít hogy nyersz-e vagy sem. Egy sikeresen végrehajtott negyedik kísérlet, egy jó kétpontos extra löketet adhat a támadósornak és magabiztosabban húzzák majd elő a cilinderből ezeket a megoldásokat a tétmérkőzéseken.

Ritka, hogy az előszezonban a szórás három pontnál magasabb értéket mutat, sőt, a legtöbb esetben 1 és 2.5 között mozog. Ez éppen azért van, mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy melyik csapatnak hogy jön ki a lépés.

Minden héten háború

Ha nem vagy hazardírozó sportfogadó, akkor vélhetően abba a táborba tartozol, akik várnak a fogadással az előszezon harmadik hetéig. A bevált gyakorlat szerint ekkor lép a legtöbb kezdőjátékos a leghosszabb ideig pályára, általában egy komplett félidőt is megkapnak ilyenkor a kezdőcsapatok, nem ritkán még a harmadik játékrész elejét is.

Ezzel szemben az első, a második és a negyedik előszezoni játékhéten is limitált játékszámot töltenek el a gyepen, az edzők ilyenkor igyekeznek kiválogatni azokat az embereket, akikre számítanak majd az alapszakaszban és a rájátszásban és azokat is persze, akikre nem. Azoknak a fogadóknak, akik szeretik a kihívásokat, az NFL előszezonjának negyedik hete igazi csemege lehet, ugyanakkor ez is a legtrükkösebb hét az NFL-idényen belül – beleértve az előszezont, az alapszakaszt, de még a rájátszást is.

Csak óvatosan!

 A beharangozó elkészítésében közreműködött Dorogi László, a Blogstar újságírója.

TOVÁBBI SPORTFOGADÁS TIPPEK – KLIKK!


Minden jog fenntartva! – A VG Sport írásbeli engedélye nélkül a tartalom egészének, vagy bármely részének bárminemű másolása és sokszorosítása tilos! Védjegy lajstromszám: 222864

Ezt a tippet láttad már?

4 hozzászólás

 1. Adee szerint:

  Nagyon hasznos cikk, én azért igyekszem mértéket tartani a preseason-meccsekre fogadással 🙂

 2. Richárd szerint:

  Nagyon jó kis írás rengeteget lehet tanulni tőletek!

 3. Tprincz szerint:

  Nagyon jó cikk, követlek.

 4. Gabi95 szerint:

  ezt igencsak össze pattintottátok! ezek után szerintem még jobban várjuk💪🏻💪🏻

Vélemény, hozzászólás?